Kaupinojan melonnan turvallisuusohje

1. Varmista kaikessa, että olet ymmärtänyt kyseessä olevat turvallisuuteen liittyvät säännöt ja määräykset jotka ovat noudattamista varten. Tämä käy parhaiten vuokrasopimusta täytettäessä.

2. Sopimuksen allekirjoittaessasi olet vakuuttanut uimataitosi tai ryhmässä liikkuessa, uimataidottomana saanut päätä kelluttavat pelastusliivit. Tiedostat myös sen, että uimataidottomana kajakkimelonta voi olla hengenvaarallista kajakin kaatuessa, etkä siksi valehtele tässä asiassa.

3. Varmista, että saamasi melontavälineet ovat käyttökelpoisia

– liivi sopivan kokoinen ja soljet ehjiä
– aukkopeite sopivan kokoinen
– aukkopeite voi tihkuttamalla vuotaa, mutta reikiä siinä ei saa olla
– mela ehjä
– kajakissa, kanootissa riittävä kelluttavuus, varmista, että luukut kiinni, myös neopreenihatut
– perässä ja keulassa tartuntakahvat/kansiköydet kunnossa
– tyhjennin (sieni, äyskäri, pumppu) olosuhteiden mukaan
– varamela tarvittaessa (inkkarissa aina, kajakissa pidemmille retkille ja ryhmälle).

4. Pitempiaikaisten vähintään yhden yön yli kestävien vuokrausten yhteydessä käytä melonnan turvallisuusohjetta muistilistana (löytyy täältä: http://suomenmelontakouluttajat.fi/data/documents/Melonnan-turvallisuusohje-091112.pdf), jonka avulla varmistat, että tarpeellinen välineistö tulee mukaan joko vuokravälineinä tai on sinun omaa omaisuuttasi. Jos olet osa isoa ryhmää, sopikaa kuka on johtaja (pääopas) ja ketkä ovat apuoppaita. Tässä on hyvä muistaa melonnan turvallisuusohjeen sääntö: yhdellä ohjaajalla korkeintaan 16 melojaa korkeintaan 10:ssä aluksessa

5. Tuulisella kelillä varmista turvallisin melontasuunta ja taitoihisi nähden maksimi melontaetäisyys rannasta vuokraajalta.

6. Veden ollessa kylmää (alle 15 astetta) tai hyvin kylmää (alle 10 astetta) muista varoa kylmän veden vaaroja ja pysy meloessasi rannan tuntumassa ja jääkylmällä vedellä vain max 20 metrin päässä rannasta. Mitä lämpimämpiin vesistöihin olet tottunut, tiedostathan, että kylmä vesi on uimarille hengenvaarallista pahimmillaan jo muutamassa minuutissa, vaikka ilma olisi kesäisen lämmin.

7. Tuulisella kelillä ulapalta rantaan käyvä tuuli on turvallisempi kuin maalta ulapalle käyvä tuuli. Muista näissä olosuhteissa seuraava toimintamalli:

I. Tuuli ulapalta rantaan:

– Melo ensin muutama kierros Kaupinojan lahdella testiksi, kuinka hyvin hallitset aluksesi vallitsevalla tuulella ja pidä huoli, että myös vuokraaja näkee sinun testikierroksesi. Jos vuokraaja pyytää tai koet itse ettei melonta onnistu tai se on liian pelottavaa, palaa takaisin rantaan.

– Kysy vuokraajalta oikea melontasuunta. On tärkeää, että noudatat sitä, jotta paluu ko. olosuhteissa vuokraamolle onnistuu, etkä joudu vastatuuliansaan. Huomioi, että tuulen suunta saattaa vaihtua ja päivystäjällä on siitä parempi tieto.

– Kysy vuokraajalta sopiva melontaetäisyys rannasta (liian lähellä aalto voi paiskata kokemattoman rantakiville, liian kaukana – tuulen voima on aina suurempi ja aallot korkeampia).

II. Tuuli rannasta ulapalle:

– Ota huomioon, että tuulen puhaltaessa rannalta ulapalle, sinun on vaarana ajautua pois turvalliselta etäisyydeltä rannasta, mutta vaikea palata takaisin vastatuuleen. Jos ylität taitoihisi nähden sen rajan, josta et pysty enää melomaan takaisin vastatuuleen, ajaudut vastarannalle. Pienimmillään siis noin 3 km Aitolahden suun toiselle puolelle ja pahimmillaan Näsiselän pohjoisosan saariin noin 10- 14 km. Jos vesi on kylmää, niin tämä tilanne ei edellytä kuin kaatumisen, niin silloin olet erittäin suuressa hengenvaarassa.

Näiden seikkojen takia tottele aina vuokraajaa ja melo hänen osoittamaan suuntaan.

8. Kun kerrot melontakokemuksestasi rehellisesti vuokraajalle, varmistat oikean melontakaluston saannin. Näin sinua voidaan palvella parhaalla mahdollisella tavalla.

I. Liikkuessasi isommassa ryhmässä, selvittäkää ketkä ovat kokeneita melojia ja tehkää heistä ryhmänne vastuuhenkilöitä. Heidän tulee tiedostaa, ettei ryhmässä kaikkien taitotaso ole samaa luokkaa. Erityisesti tulee huomioida se, että ryhmässä voi olla täysin melontataidottomia.

II. Jos olet uimataidoton, varmista että sinulle on annettu 100 N liivi ja että olet melomassa avokanootilla. Kajakin kaatuessa uimataidottoman riskit ovat suuret.

III. Suurkanootit ovat kalustossamme kaikkein turvallisimpia laitteita. Jos suurkanootissa on perämiehenä inkkarimelonnan perusteet osaava henkilö ja ryhmällä on kohtuullinen fyysinen suorituskyky, niin vuokraus on mahdollista kovemmassakin tuulessa. Jos vesi on kylmää tai hyvin kylmää, niin silloin tuulirajaa (ottaen huomioon tuulen suunta ja ennuste) lasketaan.

IV. Myös kajakkikaksikko on hyvin turvallinen, jos vähintään toinen meloja osaa melonnan perusasiat

V. Hyvin lihava henkilö ei tule kajakista samalla tavalla kaatuessaan ulos kuin normaalipainoinen tai laiha. Tästä syystä inkkarikanootti on kajakin aukon kokoon nähden lihaville henkilöille turvallisempi melontaväline.

VI. On muistettava, että kajakkiyksiköillä melovilla vasta-alkajilla ei ole paljon turvaa toisistaan.

9. Muista kirjoittaa vuokrasopimukseen kännykkänumerosi ja varmistaa, että kyseinen puhelin on vesitiiviisti pakattuna mukana. Huomioi, että kyseisten kännykkäpussien läpi on hankala operoida puhelimella -joissain tapauksissa jopa mahdotonta.

10. Jos olet epävarma siitä, kuinka kauan aiot olla melomassa, varmista että vuokraamohenkilökunta tietää sen. Toisin sanoen ilmoita jos vuokraat kanootin ensin tunniksi, mutta saatat olla pidempään. Tällä varmistat sen, ettei vuokraaja huolestu ja ala soitella perääsi tai pahimmillaan hälytä pelastushenkilökuntaa turhan takia. Pidä huoli siitä, että palaat viimeistään ennen kuin vuokraamo suljetaan.

11. Yleinen hätänumero Suomessa on 112. Jos jotakin on sattunut, niin on asiakas ottaa oman harkintansa mukaan yhteyttä pelastusviranomaisiin.

12. Tarjoamamme vuokrauspalvelut ovat kuluttajalainsäädännön näkökulmasta ns. omatoimipalveluita. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokraustapahtuman molemmilla osapuolilla on oma vastuunsa. Vastaamme siitä, että vuokraamamme välineet ovat toimintakykyisiä ja asiakkaalle sopivan kokoisia ja ohjeistamme ennakkoon nähtävissä turvallisuuskysymyksissä. Asiakkaan on kerrottava meille rehellisesti vuokraukseen mahdollisesti liittyvistä asioista. Asiakaspalvelun kannalta omatoimipalvelu tarkoittaa sitä, että asiakas omatoimisesti huolehtii vuokravälineet myyntivarastostamme käyttöpaikalle ja päinvastoin. Kanootti/kajakkivuokrauksessa tämä tarkoittaa välineiden kantamista ja palautuksessa edellisen lisäksi niiden tyhjentämistä (kuivaamista) vedestä mukana olevalla sienellä ja/tai äyskärilla. Vuokraamohenkilökunta voi toki auttaa näissä tehtävissä, jos ruuhkatilanne ei velvoita heitä palvelemaan asiakkaita myymämme palvelun ydinasioissa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail