Pekka Tyllilä, CV

pekkatyllila

FK, monipuolinen ulkoilun ammattilainen

Henkilötiedot

Pekka Tuomo Tyllilä, synt. 27.8.1952, naimisissa Liisa Tyllilän kanssa, kolme lasta, Tapio (1981), Virve (1984) ja Tuire (1990)

I Koulutus:

Lukion päästötodistus 1972 Ruovesi

Filosofian maisterin tutkinto (tietotekniikasta) 1981 Tampereen yliopisto

II Akateeminen ura tietotekniikan ja tietojenkäsittelytieteen alalla:

1. Opettaja (tietojenkäsittely) (Tampereen yliopisto) 1974-1978

2. Tutkimustyö

– tutkimusassistenttina Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa 1978-1981
– Suomen Akatemian tutkimusassistenttina (käytännössä yksityinen tutkija) 1981-1987

Näinä vuosina päätutkimusaiheeni suuntautui tietotekniikan (perinteinen atk ja toimisto automaatio) aiheuttamaan toimistotyön sisällön muutokseen. Yhteensä olen julkaissut noin 30 artikkelia ja raporttia käsitellen tätä tutkimusaihetta. Suurin osa näistä artikkeleista on kirjoitettu suomeksi, mutta osa myös englanniksi kansainvälisten konferenssien yhteydessä. Nämä tutkimukset olivat ensimmäisiä tutkimuskentässä: tietoteknistymisen aiheuttamat muutokset työsisällössä.

3. Ura Vaasan yliopistossa

– Pysyvä virka: yliopistolehtori 1.8.1987-17.3.2005, eroaminen omasta aloitteesta.
– virkaa toimittava apulaisprofessori 1.7.1987-31.12.1994

Näinä Vaasan yliopistossa viettäminäni vuosina keskityin pääasiassa opettamiseen, osittain siksi että perustimme luontomatkailufirmamme Hiking Travel, Hit Ky:n 1992 vaimoni ja Janne Lehtisen kanssa ja kiinnostuin yhä enemmän tähän alaan erikoistumisesta. Ajan myötä vastuuni ja yrityksemme olivat kasvaneet niin paljon, että 17.3.2005 erosin yliopiston lehtorin virastani.

III Ura luontomatkailualalla

1. Perhetausta

Vanhempani antoivat minulle hyvän perustan kehittää luontoon liittyviä harrastuksiani kohti ammatillisia taitoja. Pienestä lapsesta lähtien matkustin vanhempieni kanssa kaikkialla Pohjoismaissa ja olin erityisen kiinnostunut luonnosta, etsien kauniita maisemia, katsellen lintuja ja keräten kasveja.

2. Nuoresta aikuisuudesta nykyhetkeen, vaeltaminen Lapissa (Suomi, Norja ja Ruotsi)

Ehkä lapsuuden myönteisistä kokemuksistani johtuen aloitin patikoinnin ja hiihtovaeltamisen harrastuksena Lapissa vuonna 1975. Myöhemmin kiinnostuin myös kanootti- ja kajakkiretkeilystä, sekä maastopyöräilystä. Näkemykseni on, että tämä muodostaa vahvan pohjan kaikille myöhemmille ammattitaidoille luontomatkailualalla.

Vuodesta 1975 lähtien olen vaeltanut Skandinavian tuntureilla (pääasiassa Suomessa):

– patikoiden 33 retkeä, yhteensä 280 päivää ja 3770 km
– hiihtovaeltaen 18 retkeä, yhteensä 104 päivää ja 1703 km
– meloen 11 retkeä, yhteensä 78 päivää ja 2478 km
– maastopyöräillen 3 retkeä, yhteensä 17 päivää ja 526 km

3. Suomen Latu ry:n oppaana toimiminen

Taustalla oma aktiivinen etsintäni parempien vaelluskäytäntöjen löytämiseksi aloitin vaiheittain työn kansallisen virkistysliikuntajärjestö Suomen Latu ry:n vapaaehtoisoppaana. Vuosien 1981-1984 aikana opastin Suomen Ladun toimissa yhteensä 75 päivää ja 2649 km, pääasiassa 3-6 päivän murtomaahiihtovaelluksia valmiilla latu-urilla Keski-Suomessa.

4. Kilpaurheilu

Yhtäaikaisesti virkistysliikuntaintressieni kanssa harjoittelin myös kajakkimelonnan maratonkisoihin, vuosina 1978-1986. Olin erityisen kiinnostunut jokimelontamaratoneista. Osallistuin Artic Canoe Race-kisaan: 536 km kuudessa päivässä Muonio-/ Torniojoella. Paras saavutukseni oli 6. sija jokimelontamaratonin SM-kisoissa, K1 sarjassa, 1986.

Oman kilpailu-urani jälkeen siirryin poikani Tapion valmentajaksi. Vuosien 1993-2000 välillä Tapio oli 8 kertaa juniorisarjojen Suomen mestari kilpamelonnassa.

5. Kouluttaja ja asiantuntija luontomatkailualalla, erityisesti erinäisissä luontoliikuntalajeissa, vuodesta 1985 lähtien

Vähitellen tuli yhä selvemmäksi, että koulutin itseäni asiantuntijaksi suhteessa erinäisiin luontoliikuntalajeihin. Perussyy tähän oli se, että tuohon aikaan tällainen muodollinen koulutus oli Suomessa vasta aluillaan. Tein omia vaelluksiani muistivihko kädessäni. Yliopistotaustastani oli tietenkin suurta hyötyä tässä itseoppimisessa.

Ensimmäiset koitokseni kouluttajana liittyivät Suomen Ladun hiihto-oppaan toimeeni. Näiden 1980-luvun puolivälin vuosien jälkeen olen ollut kouluttajana, valmentajana ja arvioitsijana erityyppisissä luontomatkailuun liittyvissä virkistysliikuntalajeissa:

– melonta, 185 päivää ja 2042 km
– patikointi, 50 päivää ja 386 km
– murtomaahiihto, 17 päivää ja 281 km
– pyöräily ja maastopyöräily, 18 päivää ja 684 km
– retkiluistelu, 13 päivää ja 316 km
– lumikenkäretkeily, 2 päivää ja 28 km

Huomattava määrä näistä aktiviteeteistä ei ole ollut pelkästään alalla toimivien ihmisten opettamista ja valmentamista, vaan myös erinäisten jokien, polkujen, latujen ja alueiden luontomatkailukäyttöön liittyvän soveltuvuuden arviointia, määrittämistä ja luokittelemista. Lisäksi testasin ja arvioin erinäisiä urheiluvälineitä (ulkoiluvaatteita, telttoja, kanootteja, sauvakävely sauvoja…).

Näiden vuosien aikana olen myös toiminut opettajana moneen ammattitutkintoon liittyen, esimerkiksi eräopaskoulutuksessa. Lukukausien syksy 1999 ja kevät 2000 aikana olin poissa yliopistolehtorin virastani ja sen sijaan toimin eräoppaan ammattitutkinnon vastuuopettajana.

Vuodesta 1994 lähtien meillä Suomessa on ollut uusi voimakas pyrkimys retkeilylajien turvallisuuskysymysten suhteen. Itse olen pääasiassa suuntautunut jokireittien luokitteluun, turvallisuusosaamisen kehittämiseen kansallisella tasolla ja melontaoppaiden koulutussisältöjen kehittämiseen.

Pääsaavutukseni tällä alalla on opetusmateriaali, jonka kehitin 2004-2005 (neljässä kuukaudessa) kanootti- ja kajakkimelonnan eritasoisten opaskurssien tarpeisiin (meri-, järvi-, joki-, ja koskimelontaan sekä kanooteilla että kajakeilla kolme eri opastaitotasoa mielessä.) Materiaali soveltuu myös jokaisen melojan itseopiskeluun. Projektin rahoitti Opetusministeriö ja se tehtiin Lapin Urheiluopiston ohjauksessa. Materiaalia tullaan päivittämään väliajoin.

6. Julkaisut ja julkisuus luontomatkailualalla ja ulkoliikuntalajeissa:

–     noin 40 artikkelia suomalaisissa sanomalehdissä ja aikakausjulkaisuissa koskien erinäisiä ulkoilulajeja, esimerkiksi laaja noin 900 km erinäisiä Lapin jokia melonnan näkökulmasta kuvaava kokoelma-artikkeli (pohjautuen omiin melontaretkiini), julkaistu Erä-lehdessä 1993, niinikään Erä-lehdessä 1995 julkaistu laaja kokoelma-artikkeli lasten kanssa retkeilemisestä, laajoja välinetestausartikkeleja (avokanootit ja retkiluistimet) myös Erässä 1996, 1998 ja 1999.

–          muutama TV-ohjelma

–          tusinoittain radiohaastatteluja

–          kirjoja

o        Melontreittejä Pohjanmaalla Suuret joet: Kyrönjoki, Lapuanjoki, Isojoki-Lapväärtinjoki, Hiking Travel, Hit ky, 1993, 67 ISBN 951-9293-20-5.

o        Seikkailuohjaajan käsikirja (luku maastopyöräilystä) p. 58-70, Allianssi 1995, ISBN 951-626-089-1.

o        Seikkailuohjaajan käsikirja (Melontaosio yhdessä Janne Lehtisen kanssa) p. 150- 210, Allianssi 1995, ISBN 951-626-089-1.

o        Seikkailulajien turvakansio (luvut retkiluistelu ja maastopyöräily), Lastensuojelun Keskusliitto 1997, ISBN 951-9424-24-5.

–          CD-ROM Lappi (maastopyöräilyä, melontaa ja reppuretkeilyä käsittelevät tekstit ja kuvat), AV-ALEX, 2000, ISBN 952-5213-05-06

–          Tekstien kääntäminen englannista suomen kielelle monikansallisessa EU projektissa T.O.P.S.I.E. 1.1.4.e, (Pilotti projekti: Development of European River paddling Guide vocational training and education) 1998-2002

–          Melontaopas nettimateriaali (yleiseen käyttöön harrastemelonnan sekä suomalaisen melontakoulutus- ja kurssitoiminnan edistämiseksi) 2005,
http://melonta.wasalab.com/, 25.6.07

7. Tuotetestaus ja -kehittäminen

Yhtäaikaisesti urheiluvälineistä julkaistujen testiartikkelien kanssa aloitin tekemään testausta urheiluvälinevalmistajille. Olen suunnitellut ja toteuttanut kenttätestejä ulkoiluvaatteista ja erinäisistä urheiluvälineistä satojen tuntien aikana, yrityksille kuten Halti, Exel ja Rukka.

Kenties tämä minun perheyrityksemme Hiking Travel, Hit Ky:ssä harjoittamiin aktiviteetteihin liittyvä testaustyö antoi nähdä sen puutteen, että urheiluvälineteollisuus oli vain hyvin vähissä määrin kehittänyt ohjattuun ryhmäliikuntaan soveltuvia välineitä. Ensimmäinen tuoteinnovaationi tällä alalla oli C6 Teno 2000 suuravoinkkari, neljästä kahdeksalle aikuiselle. Lisää tästä Hiking Travelin yhteydessä.

8. Luontomatkailuyritys Hiking Travel, Hit Ky

Joulunaikaan 1992 vaimoni Liisa, Janne Lehtinen (kauppatieteen tohtori) ja minä olimme perustamassa Hiking Travel, Hit Ky:tä

Alun strateginen suunnitelma oli tuottaa ja myydä monenlaisia luontoliikunta-aktiviteettejä yrityksille ja yleisölle. Ymmärsimme että nollabudjetilla markkinointiin kestäisi aikansa saada tarpeeksi asiakkaita luontomatkailupalveluilla. Joten ajattelimme että luontomatkailualaan liittyvä ammatillinen koulutus voisi olla yrityksemme toinen tulojen juuri ja lähde. Me tuumimme myös että luontomatkailupalveluiden tuottamisen ja ammatillisen koulutuksen välillä voisi olla useampia synergiatekijöitä: oikeiden työtapausten pohjalta voisimme olla parempia opettamisessa ja harjoittelussa. Lisänä tuohon oli se, että paras kausi luontomatkailulle Etelä-Suomessa on kesä ja eri koulut ovat pääasiassa aktiivisia talvella.

Vähitellen huomasimme että myös kaikenlaiset projektit, jotka koskivat erilaisia luontomatkailun infrastrukturaalisia aspekteja (jokiluokittelut, ulkoilukartat, urheiluvälinetestaus jne.), olivat myös luontomatkailupalveluihin ja -koulutukseen liittyvä synergiatekijä. Me voisimme olla parempia opettajia ja kouluttajia, jos meillä on uutta yrityksemme sisällä syntynyttä erinäisiä luontomatkailun aspekteja koskevaa tietoa.

Tällainen strategia (vertikaalinen integraatio) oli mahdollista koska olimme korkeasti koulutettuja ja meillä oli jo paljon tietoa luontomatkailualalta. Ja toisesta näkökulmasta katsottuna, meillä ei ollut rahaa, joka sai meidät hyväksymään hyvin laajan kuvan siitä mitä me pystyisimme tekemään.

Käytännössä tämä strategia on yrityksessämme yhä sama. Vouden 2000 paikkeilla aloitin laajentamaan sitä edelleen, kun olin kehittämässä C6 Teno 2000 suurkanoottia. Viimeisten vuosien aikana olen kehittänyt lisää erilaisia ulkoliikuntavälineitä. Esimerkiksi: joukkuesukset ja joukkuepotkukelkan. Aloitimme valmistamaan näitä vuonna 2001.

Viimeisten viiden vuoden aikana Hiking Travel on ollut yritys, jonka vuosittaiset tulot ovat vaihdelleet 150 000-200 000 € välillä ja työllistänyt 1-3 perheemme ulkopuolista työntekijää.

Vastuuni Hiking Travelissa on ollut kokonaisbisnesstrategian kehittäminen, tekniset, koulutukselliset ja turvallisuus näkökulmat, liittyen erinäiseen ulkoliikuntaan ja ryhmäliikuntaan soveltuvien välineiden kehittäminen ja valmistaminen.

Hiking Travelissa viettämäni ajan sisällä olen ollut etulinjassa asiakkaiden kanssa 116 päivää ja 1600 km (reppuretkeillen, meloen, hiihtäen, pyöräillen, luistellen…), palvellen asiakkaita ja samalla keräten tietoja asiakaskäyttäytymisestä liittyen monenlaisiin yrityksessämme käsillä oleviin tuotekehittelynäkökulmiin.

Kaikki mitä yllä on kuvattu tarkoittaa että olen ollut noin 1000 päivää ja yli 19 000 km erilaisilla retkillä ja vaelluksilla luonnossa. Pisimmän ollessa 38 päivän ja 650 km patikointivaellus Lapin poikki. Uskomukseni on että ollakseen asiantuntija tällaisella hyvin käytännöllisellä tietotaidon (pääasiassa ei tietotiedon) alalla, sinun täytyy itse olla monessa mielessä sen harjoittaja, ja rinnakkain tämän kanssa kerätä tietoa ja dataa, tehden muistiinpanoja siitä mitä tosiasiassa teet. Liittyen tähän ammattitaidon peruskallioon tulee reflektio ja muiden asiantuntijoiden kirjoittamien tekstien lukeminen.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail